Mese

Kovács Attila: Micsoda költözés!

Nyomozás a pipacs utcában

Tagadhatatlanul imádom Kovács Attila azaz Holden Rose könyveit, korábban már írtam a Holtidőről és a Howard Matheu különös esetei sorozatának hatodik kötetéről a Nita, Gil és én-ről. Legújabb könyve a Micsoda Költözés!, ízig -vérig a 8-12 éves korosztály számára készült, trendiségét Orbán Orsolya fantasztikus rajzai is igazolják. Kovács Attila ismét bebizonyította milyen zseniálisan ért a gyermekek nyelvén.

Fülszöveg

Kovács Attila

„Nemrég Szilasvárra költöztünk, de micsoda költözés volt! Megismerkedtem egy lánnyal, akit nem zavar a sok kérdés, sőt neki is van egy csomó. Aztán nyomoznunk kellett, mert minden jel arra mutatott, hogy nélkülünk meglógnak a bűnösök.
Rejtőzködés, megfigyelés, üldözés, menekülés, közben éjsötét rejtélyek és igazi detektívmunka!
(Ami nem könnyű, annyit elárulok!) (Főleg ha közben az öcsédre is vigyáznod kell!)
Micsoda nyár volt!
Az első nyarunk a Pipacs utcában.”

A Micsoda költözés! hibátlanul hozza mindazt, amit egy tökéletes, kiskamaszoknak szóló könyvnek tudnia kell. Lali és Hédi friss barátságát egy közös nyomozás teszi még szorosabbá. A fiú kíváncsiságát, remekül kiegészíti a lány tudásvágya. Bár a történetet Lali szemszögén keresztül ismerjük meg, egyáltalán nem lesz olyan érzésünk, hogy ez egy fiús regény. A könyvben legalább olyan fontos szerep jut Hédinek és Lali népes családjának, mint magának a kisfiúnak.

„Ha Zsom megkérdezi, hogy haragudnék-e, ha venne a gumicukromból, akkor már megette az egészet.”

A srácok eredetileg a játszótérről eltűnt parafák nyomába erednek, de végül valami sokkal nagyobb rejtélyről rántják le a leplet. A nyomozás mellett Lalinak segítenie kell a költözködéssel járó teendőkben, és még az öcsikéjére is vigyáznia kell. Természetesen a kalamajka elkerülhetetlen. A rejtélyek megoldása közben az író rendkívül ügyesen hintette el a történet következő részének tartalmi elemeit. Bizony, a nyomozás a Pipacs utcában hamarosan folytatódik!

„Figyelj, én sokkal erősebb vagyok ám, mint te hiszed! Kettesével viszem a kannát a papámnál, ha locsoljuk a paprikát! Kettőt is elbírok az ilyen lányokból, mint te, és közben mobilozok az orrommal.”

Kifejezetten tetszik, hogy Kovács Attila tényleg az adott korosztály szájízének megfelelő stílusban ír. A Micsoda költözés! pontosan az a kiskamaszoknak szóló regény, amellyel nem lehet melléfogni. Minden karaktere érdekes, a cselekmény fordulatos és izgalmas. Méghozzá annyira, hogy egyszerűen nem bírtam abbahagyni az olvasást. A rajzok a korosztálynak megfelelőek és nagyon szerethetőek. A poénjain hatalmasokat lehet nevetni, még felnőtt fejjel is. Bátran ki merem jelenteni, hogy ez az egyik legjobb gyermekkönyv amit valaha olvastam! Minden gyermek könyvespolcán ott a helye!

A Micsoda költözés! megvásárolható a Pagony és a Libri oldalán.
Ha már olvastátok, akkor ne felejtsétek el értékelni a moly.hu oldalon!

Köszönöm a recenziós példány az írónak és a kiadónak!

Kiadó: Pagony
Kiadás éve: Budapest, 2019
Oldalszám: 272
Illusztrálta: Orbán Orsolya

Írta: Demencze Ilona