Új kedvencet avattam! Éljen az urban fantasy!

  • by

Szélesi Sándor: Az ellopott troll (Varázslények Ügyosztály 1.)

Nagy örömömre szolgál, hogy a hazai folklór képviselői mellett egyre több író merít a magyar népmesei elemeinkből. Az ellopott troll minden olyan elemet magában hordoz, amit egy minőségi urban fantasytól elvárunk.

Fülszöveg

„Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem meglepő.

S ha ez nem lenne elég, a francia Police Nationale egy tisztjét is a nyakába sózzák megfigyelőnek. A magyar származású Hanga Kriszta szépasszony, és nem kis bűbájjal bír. Tóth Bercel joggal érezheti magát kényelmetlenül, amikor az exneje és tizenötéves lánya is belekeveredik az ügybe… amelybe újfent könnyen belebukhat.

Szélesi Sándor mágikus krimije a magyar népmesei hagyományokra épít, ezzel együtt modern, humoros és végtelenül könnyed.”

A magyar urban fantasynak megvan a varázslatos képessége, hogy azonnal be tudja szippantani a magyar embert. Fejben azonnal peregnek az ismerős utcák, parkok épületek képei. Ismerős zajok, illatok kúsznak a tudatalattinkba, amitől méginkább valóságosnak tűnik egy-egy jelenet.

Tóth Bercel hadnagy egy tipikusan öntörvényű, de igen hatékony zsaru. Nem egy túlírt karakter, pontosan olyan fazon, akiről simán kinézném, hogy a Teve utcában bűnügyi okfejtősködik.

„Ahogy mondják: nem elég alaposnak lenni, annak is kell látszani.”

„Gyerekkorunkban szomszédok voltunk, és a legjobb barátok. A gyerekkori barátság pedig a sírig tart. Akkor is, ha közben úgy telnek el évek, hogy nem is hallunk egymásról. Legalábbis fiúk között ez így működik.”

 

„– Szükségünk van egy trollológusra – így ő.
– Nem hiszem, hogy van ilyen szó – morogtam magam elé elgondolkodva.”

 „Hogy egy kőmorzsoló méretű bakarász szaggassa ki az összes szőrt az orra lyukából, és minden testrészéből, ami még szőrösödik!”

Szélesi Sándor örökre belopta magát a szívembe ezzel a humoros, bűnügyi, népmesei, urban fantasyval.

Ajánlom a fantasy kedvelőknek, és azoknak, akik vágynak egy kis folklórral átitatott humoros, könnyed nyomozós sztorira.

Köszönöm a könyvet a Metropolis Médiának!

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: Budapest, 2019
Oldalszám: 282

Írta: Demencze Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük