Fantasy/ Sci-fi,  Horror/thriller,  Interjú,  Szakkönyv

Kritikáim a Roboraptoron

Biztosan észrevettétek, hogy az utóbbi időben kevésbé vagyok aktív az Olvass hazait! oldalamon. Ennek egyrészt az az oka, hogy amióta állandó tagja lettem a Roboraptor csapatának, nagyon sok külföldi szerzőtől olvasok. Ez pedig az olvasási időmet is nagyrészt elviszi. Igyekszem megtalálni az arányos középutat, hogy a hazai művekre is jusson elég időm, és nektek is tudjak új ajánlókat hozni a szuperebbnél szuperebb hazai megjelenésekről.

Úgy döntöttem, hogy negyedévente, össze fogom gyűjteni a Roboraptoron megjelent cikkeimet, hogy onnan is tudjatok szemezgetni a sok jó megjelenés közül. Illetve akadnak köztük magyar szerzők tollából született művek is.

Íme, az összes eddig megjelent könyves, filmes és sorozatkritikám

A teljes kritikát a címre kattintva tudjátok elolvasni.

Johanna Sinisalo: A Nap magja
Kiadó: Metropolis Media

Johanna Sinisalo egy olyan regényt tett az asztalra, amely megállja helyét a disztópikus történetek között, és nem csak Európában. Kőkemény felnőtt tartalom: mind stílusában, mind mondanivalójában egyedi alkotás. Górcső alá veszi a diktatúrákat, a korrupciót, a bürokráciát. Belemegy olyan kényes társadalmi kérdésekbe, mint a családon belüli erőszak, a nők tárgyiasítása, a fogyasztói társadalom manipulációja és az uniformizálás. Tipikusan az a könyv, amelyen még napokkal később is gondolkozik az ember.

Moskát Anita: Irha és bőr
Kiadó: GABO Könyvkiadó

Moskát Anita mesterien bánik a szavakkal, a pillanatnyi érzelmek bemutatása olyannyira magába tudja szippantani az olvasót, hogy szinte a saját bőrén érezi a borzongást, a félelmet, az indulatokat, vagy nagy ritkán az örömöt is. Az emberi viselkedés, a különféle személyiség típusok, és jelen esetben az állati viselkedés alapos ismerete teszi őt a karakter alkotás egyik kiemelkedő alakjává. Az Irha és bőrrel bebizonyította, hogy a jelen kor problémáit tökéletesen bele lehet ágyazni egy modern fantasy regénybe úgy, hogy az minden várakozást felülmúlóan izgalmas és megdöbbentő legyen. Ez a regény nem akar könnyű esti olvasmány lenni. Nem akarja, hogy gyorsan megemésszük. Néhol gyomorforgató, néhol horrorisztikus és kegyetlen. Pontosan olyan, mint maga a valóság.

Thomas Wheeler: Cursed – Átkozott
Kiadó: Libri Kiadó

Képzeljünk el egy iszákos Merlint, egy vérszomjas Excaliburt, egy zsivány Arthurt és egy tizenéves Tó Hölgyét. Ezt gyúrjuk jól össze istenhívő vörös paladinokkal, királyokkal, cselszövőkkel, legendás lényekkel és kész is van a Cursed – Átkozott. Rendben, de mitől is lesz érdekes a sokadik Arthur királyos sztori?

Jessica Rothenberg: The Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…
Kiadó: Maxim Könyvkiadó

A disztópikus érzet erősítésére Rothenberg olyan elemeket épített a történetbe, mint például a Korábban Kihalt Fajok újrateremtése nevezetű projekt. A Kingdom Extrém Virtuális Valósága igyekszik az embereknek megadni mindazt, amit a valóságban nem tapasztalhatnak meg. A tudósok megpróbálnak Istent játszani, fajokat újrateremteni, miközben a természet folyton keresztezi ezt az utat. Félig android jegesmedvék, oroszlánok, delfinek, pillangók tűnnek fel a fejezetekben. Rejtélyes módon azonban valami sosem stimmel velük.

Michael Walden: Csillagikrek
Kiadó: Metropolis Media Group

Egy graffitikkel kidekorált csúcstechnológiás űrhajó és fura legénysége járja a galaxist. Mocskos melók, végtelen függetlenség, és számos közelharc jellemzi mindennapjaikat. Egészen addig, míg egy alvilági édesapa a segítségüket nem kéri, eltűnt fia felkutatásában. Csapatunk mit sem sejtve elvállalja a küldetést, miközben az ellenséges haderők az életükre törnek. Ahogy bonyolódik a helyzet, rájönnek, hogy nem kisebb dologért kell kockáztatniuk az életüket, mint a világ megmentése. Valóban csak ennyiről szólna ez a történet? Az írói stílus olyanok számára is kedvez, akik nem a keményvonalas vagy katonai science fiction  vonalon mozognak.

Andrzej Sapkowski: Narrenturm: Bolondok tornya (Huszita-trilógia 1.)
Kiadó: GABO kiadó

Vaják (Witcher) sorozatával nagy hírnévre szert tett lengyel író, Andrzej Sapkowski Huszita-trilógiájának első része 2020 novemberében jelent meg a GABO kiadó gondozásában, hogy végre magyarul is élvezhessük. A Narrenturm: Bolondok tornya a maga masszív 592 oldalával legalább olyan sokkoló, mint amennyi történelmi adatot, latin kifejezést és családfát zúdít az olvasóra. Annak ellenére, hogy nem könnyű olvasmány, tökéletesen hozza Sapkowski lehengerlően humoros stílusát és a tőle elvárt szintet. Enyhén spoileres Bolondok tornya könyvkritika.

Andrzej Sapkowski, Timothée Montaigne: The Witcher (A Vaják)
Kiadó: Gabo kiadó

Az irodalom és a képzőművészet fúziójából szinte minden esetben kiváló dolgok születnek. Nincs ez másként a Timothée Montaigne olajfestményeivel sem, amelyeket Andrzej Sapkowski Vaják című novellája –  közkedveltebb nevén a Witcher – ihletett. Ezek most egy gyönyörűen kivitelezett albumban kaptak helyet.

Székelyhidi Zsolt: A kékkőkúti csillag
Kiadja a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Példa Képfőiskola Kortárs Művészeti Alapítvány

A kisregény két külön történetből áll. Az első a címadóként is megjelenő A kékkőkúti csillag, amaz pedig A grinnyei gőzgombóc nevet viseli. A regény első felében egy pazar humorral átszőtt igazi magyaros, vidékies UFO-sztorit kapunk. A bükkaljai település melletti erdőbe hatalmas robajjal csapódik be egy gigászi, semmihez sem hasonlítható űrhajó. Ezt a pillanatot több szereplő szemszögéből is átélheti az olvasó, múlt idejű elbeszélésben. Az író a vidéki élet minden színteréről jelenít meg karaktereket: gondoskodó családanyát, hisztis tinédzsert, természetfotós sátrazókat, pulikutyát, szenilis öregembert, kacér kisasszonyt, csalfa férjet.

Limpár Ildikó (szerk.): Rémesen népszerű – Szörnyek a populáris kultúrában
Kiadó: Athenaeum

Valóban szörny-e a szörny? Milyen módon öltenek testet az ember legnagyobb félelmei? Miként hat a vagina dentata a patriarchális társadalmakra? A Limpár Ildikó szerkesztésében készült Rémesen népszerűről egyértelműen kijelenthető, hogy hiánypótló mű, hiszen nem csak ezekre a kérdésekre adja meg a választ, hanem a tizenegy szerző tudományos esszéit tartalmazó kötet olvasása után garantáltan megváltozik a szörnyekről alkotott elképzelésünk.

Sarah J. Maas: Föld és vér háza (Crescent City 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Bár a Föld és vér háza nem lett tökéletes, összességében Sarah J. Maasnak sikerült egy kellően érdekes világot megteremtenie, és azt úgy eladnia az olvasóknak, hogy izgatottan várják a folytatást. A karakterekben rejlő potenciál, a csupán részben felfedezett világ, és a megannyi nyitott kérdés jó előjele annak, hogy a szerző egy még ütősebb kötettel rukkoljon elő, és teljességgel hozza a már megszokott minőségi Sarah J. Maas élményt.

Joe Hart: Obscura (Obscura)
Kiadó: Agave Könyvek

A számos novellával és tizenegy regénnyel büszkélkedhető Joe Hart Obscura című regényét idén adta ki az Agave Könyvek. Jogos lehetne a kérdés, hogy ki akar a koronavírus járvány kellős közepén egy betegség sújtotta társadalomról olvasni? Joe Hart regényére azonban jóval több dologról kíván szólni: környezetvédelemről, lélekről, emlékezetről, emberségről, függőségről és tudományról. Mindezt egy jó kis űrthrillerbe oltva.

“Az a célom, hogy az olvasók ne tudjanak aludni”Interjú Veres Attilával

Nemrégiben robbanásszerű volt a hír, Veres Attilának önálló kötete jelenik meg az amerikai Valancourt Books kiadó gondozásában. Ennek előzménye, hogy 2020-ban a szerző egyik novelláját beválogatták a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológiába, aminek jó visszhangja volt az amerikai olvasóközönség köreiben. Ennek és forgatókönyvírói sikereinek kapcsán kértük fel Veres Attilát egy interjúra.

Szerelem és szörnyek (Love and Monsters) Filmkritika

Michael Matthews rendezésében készült Love and Monsters (Szerelem és szörnyek) ígéretes kalandvígjátéknak bizonyult már az előzetese alapján is. Lehetett volna ez egy erőltetett, gagyi próbálkozás, de végül egy igazán szórakoztató és látványos kis film kerekedett belőle. Pont annyira kell komolyan venni, mint amennyire nem. Kibogarásszuk mitől is működik ilyen jól.

Tűzgyűrű: Senki földje (Pacific Rim: The Black) Sorozatkritika

A Guillermo del Toro által megálmodott Tűzgyűrű- filmek szerelmeseinek kedvez idén a Netflix, hiszen március elején debütált a Tűzgyűrű: Senki földje (Pacific Rim: The Black) című anime sorozat. A csupán 7 résszel kihozott 1. évad a posztapokaliptikus Ausztráliába kalauzol el minket, ahol bőven lesz részünk akcióban, látványos jelentekben és kaidzsúvérben. Spoileres kritika.

Lupin Sorozatkritika

A Netflixnek tagadhatatlanul bejött, hogy mindenféle könyves adaptációkat dobnak a streamingpiacra. Vegyük például Julia Quinn Bridgerton-családját, vagy Walter Tevis-adaptációt, A vezércselt. Nincs ez másként a George Key alkotta 5 részes francia sorozattal, mely a 19. század végén gyorsan népszerűvé vált Arsène Lupin úri tolvaj történetére épül. Tagadhatatlanul zseniális választás volt a Lupinnal kezdeni a 2021-es évet.

You (Te) Sorozatkritika

A Netflix You (magyar fordításban Te) című sorozatának eddigi két évada még mindig feszült és izgalmas, de már észrevehetően eljutott koncepciójának határmezsgyéjéig. Joe Goldbergkedni sem lehet a végtelenségig. Enyhén spoileres You sorozatkritika a 2 évad alapján.

Ha már olvastátok vagy láttátok ezeket a műveket, írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a véleményetek róluk! Roboraptoros összefoglalóval legközelebb augusztusban jelentkezem. Sziasztok!