Krimi/ rejtély

Szántó Dániel: A hatszög

Nem kellett sokat várni a Szántó Dániel új regényére A hatszögre (Budai Viktor 2.), ugyanis az Egy pap vallomása (Budai Viktor 1.) folytatása májusban debütált az Alexandra kiadó gondozásában. A szerző állítása szerint A hatszög „élete eddigi legjobb regénye”, az eddig megjelent négy közül. Az egyértelműen kijelenthető, hogy tényleg mindent beleadott ebbe a történetbe annak érdekében, hogy újabb kérdésekkel teli, álmatlan éjszakákat okozzon olvasóinak. 

Fülszöveg

„- ​Tőlem akarod hallani, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőkre vadászik az országban? Ez baromság! Ha sorozatgyilkos lenne az elkövető, aki azt akarta volna, hogy megtaláljuk a holttestet, akkor hátrahagyott volna egy üzenetet vagy egy jelet az áldozatok körül, hogy kérkedjen vele. Érted? Kellene lennie valaminek, ami összeköti a helyszíneket. Valami konkrétnak. Itt viszont nincs semmi. Üres az egész.
– Ez nem az elbaszott Pszicho – rázta meg a fejét Hajnalka.”

Faji indíttatású sorozatgyilkosság Magyarországon.
Egy feltörekvő, fiatal, jóképű rendőr, akiért odavannak a nők.
Egy kiégett, lezüllött, iszákos nyomozó, aki odavan a nőkért, de már az utolsókat rúgja.
Középkorú, fekete női áldozatok, brutális kegyetlenséggel meggyilkolva.
Kétségbeesett hajsza az elkövető után, ami minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja.
Szántó Dániel új regénye pergő cselekményű, lélektani és társadalmi kérdéseket feszegető krimi a mai Magyarországon a Balaton-felvidéki Uzsától Budapesten át egészen Miskolcig.
Ez a történet senkit sem fog hidegen hagyni.

Az Egy pap vallomása után azt gondolná a nyájas olvasó, hogy Budai Viktor nyomozó feje fölött a hullámok nemhogy csillapodnak, hanem egyenesen az égig emelkednek, akkor nagyon jól gondolja. Szántó Dániel a folytatásban sem kíméli szereplőit, ráadásul újabb, izgalmas karaktereket is bevon a történetbe. Viktor kolléganője Hajnalka is nagyobb szerepet kap a történetben, ugyanis ő hívja fel a férfi figyelmét a fekete nők ellen elkövetett merényletekre. Viktor élete azonban olyannyira elindult a lejtőn, hogy a vezetőség kénytelen leváltani őt a feltörekvő, tudálékos ficsúr Sebők Szilveszterre. Ezt az ügyet együtt kell megoldaniuk, ami azért is volt jó húzás a szerző részéről, mert ugyebár két dudás nehezen fér meg egy csárdában. Kettejük személyisége pedig vonzza magával a folyamatos kakaskodást, és egymásra licitálást. A nőkhöz való hozzáállásuk ellenben nagyon is egyezik. És bár az író kifejti, hogy bomlanak utánuk a nők, az olvasó nem éppen azt fogja érezni, hogy pont ilyen pasikba tudna belezúgni a való életben.

Nagyon sajnáltam, hogy bár Viktor őrlődik fogadott fia Olivér eltűnésén, mégsem kap elég hangsúlyt a regényben, pedig az előző rész után nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mi lesz ennek a szálnak a folytatása. Amit viszont visszahoz az a maffia szál, amelynek ugyan a nők meggyilkolásához nincs köze, de egy másik izgalmi faktort tol a történetbe.

Szántó Dániel igyekszik minden irányból behozni valami nyomasztót a regénybe, olyannyira, hogy átlagos karakter szinte nincs is A hatszögben.

Az emberi gonoszság és a rasszizmus mindenre rányomja a bélyegét, ezt pedig több oldalról is kihasználja. Van itt alkoholizmustól elkezdve, erőszakos gyilkosságon át, maffiaügyleteken keresztül az embervadászatig minden. Néhol az volt az érzésem, hogy kicsit mindent is bele akar zsúfolni a szerző a regénybe, mint például a Covid helyzetet, ami igazából elhanyagolható lett volna. Ugyanis hol meg volt említve hol nem, hol volt maszk használat hol nem, illetve a korlátozásokat semmi másban nem jelenítette meg, lényegében semmi szerepe nem volt a regény szempontjából főleg, hogy a kórházi jeleneteknél egyáltalán nem került elő.

A hatszög önmagában is egy ütős krimire sikeredett, akár az előzmények ismerete nélkül is olvasható, hiszen itt teljesen más kerül a fókuszba. Ráadásul egy idő után Budai Viktorról teljesen átkerül a hangsúly Sebők Szilveszterre, akinek a karakterét végig körbelengi egy sötét titok. A szerző nagyon jól építette fel a történet dramaturgiai ívét, tehát izgalmakban nem szenved hiányt az olvasó. Egyértelműen érezhető, hogy az Egy pap vallomásához képest az író most jött bele igazán az írásba.

A stílus kiforrottabb, a szöveg gördülékenyebb és határozottabb, mint ahogy Szántó Dániel is az lett a történet megalkotásakor.

Ami viszont nem változott, hogy a szöveg továbbra is szókimondó, tehát szerepelnek benne vulgáris szavak. Engem személy szerint ez nem zavart, mert teljesen karakterhűen beszéltek a szereplők, és nem öncélúan adta a szájukba a szerző ezeket a szavakat.

Mondanom sem kell, hogy A hatszög megszületése közben az író ismét terepszemlét tartott a hitelesség jegyében, ezúttal Uzsára látogatott el, ahol emberek helyett szerencsére korongokra lőtt. (Az Egy pap vallomása írásakor egy koporsóba feküdt, melyről egy interjúmban ki is faggattam.)

Szántó remekül felépítette az alapot a folytatáshoz, hiszen akkora függővéggel zárul a könyv, mint a Notre Dame. Megválaszolatlan kérdések tömkelege kíséri tovább az olvasót, melyekre reményeim szerint a következő részben már maradéktalanul meg is kapjuk a válaszokat.

Ha szeretitek a krimit és az olyan karaktereket, akik nem feltétlenül a szerethető kategóriába tartoznak, mégsem lehet tőlük elszakadni, akkor ez a te regényed! Szántó Dániel ért hozzá hogyan fokozza az izgalmakat, egymás után tárja fel a társadalmi problémákat miközben szórakoztatja az olvasókat. A hatszög egy fordulatos, brutálisan őszinte és érdekes regény, melyet bátran ajánlok a felnőtt olvasóközönségnek.

Képek forrása: Szántó Dániel Facebook oldala

Szántó Dániel Facebook oldalát itt találjátok. Kövessétek őt az Instagrammon is. Dániel honlapján hírlevélre is feliratkozhatsz, hogy ne maradj le semmi extráról. 

Az Egy pap vallomását itt tudjátok megrendelni. A hatszöget pedig itt. Ha már olvastátok, akkor értékeljétek a Moly.hu oldalon! 

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 478 oldal

Írta: Demencze Ilona

Csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz és az Olvass hazait! Facebook csoportomhoz!
Ha még nem tettétek, akkor kövessetek be Instagramon is! A Molyon itt találhattok meg.