Mese

Dér Adrienn: A kaszabmanó

Dér Adrienn mesekönyvének olvasása különleges élmény. A kaszabmanó az egyik legegyedibb mesekönyv, amit valaha olvastam. Rendkívül fantáziadús, ötletes és frappáns megoldások színesítik a cselekményt. Mind a szereplők, mind a helyszínek, mind az illusztráció teljesen egyedi. Annyira zseniálisan van tálalva az egész történet, hogy még a felnőttek számára is kiváló szórakozást nyújt.

Fülszöveg

„Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.”

A kaszabmanó nem egy hagyományos értelemben vett mesekönyv. A szerző, remek stílusával lebilincseli az ember figyelmét, nem butítja le a nyelvezetet és nem használ kliséket. A hagyományos mesés elemeket a modernizált emberi világgal ötvözve teremti meg a 21.század tökéletes meséjét. Az író olyan különleges teremtményeket álmodott meg, melyek kielégítik a gyerekek fantáziaéhségét. Mindenféle különleges élőlény helyet kap a történetben, így például: lávatündérek; név nélküli, egyedi arcfestésükről felismerhető kaszabmanók; aprócska kutyák, akik szúnyogháton lovagolnak; homoki rozmárok; Palabeusz a paladeszkás törpe; kalandorjeti, és még hosszasan sorolhatnám.

„Egy kecske mérte ki az italokat, akinek a szarva jégcsapból volt, abból tört a poharakba – a letört darab azonnal újranőtt.
– Nahát, jégcsapból van a szarva! – csodálkozott Ede.
Kijelentésére egy mellette ülő idegen felelt:
– Mert ő egy jégcsapszarvú búgókecske.”

A kemény fedeles borító abszolút a klasszikus mese- és mondavilágot tükrözi. Nagyon látványos, így azonnal kirí a többi mesekönyv közül. Amint megláttam, tudtam, hogy nekem erre szükségem van. A kaszabmanót Buzási Viktória illusztrációi ékesítik, melyek nagyszerűen illenek a történet stílusához.

Dér Adrienn remekül ért a névválasztáshoz, nem csak a szereplőket tekintve, hanem a helyszínek szempontjából is. Van itt Egérodvas zsupszleveles erdő, Szerencsejáték város, Paratábla-hegy, egyszóval minden, ami izgalmassá tehet egy mesekönyvet. Ede és Lali bármelyikünk szomszédjában lakhatna, olyan gyerekek, akinek valós problémáik vannak az iskolában, ettől még közelibbnek érezzük magunkhoz a történetet. A kalandok során a fiúk egyre jobban megismerik nem csak a mesevilágot, hanem egymást is. A kaszabmanó nem csupán a közös kalandok útján kalauzolja el az olvasót, hanem megtanít arra is, hogy másokon segíteni jó dolog, ne ítéljünk elhamarkodottan, és bízzunk meg egymásban. Ugyanakkor megtanít arra is, hogy járjunk nyitott szemmel, mert bizony nem mindig minden az, aminek látszik.

„(…) Nem mindenki vár el valamit a segítségért cserébe. Van, aki csak azért teszi, mert jó, ha másokkal jót tehet.”

Dér Adrienn meséje az egyik legjobb gyermekeknek szóló történet, amit eddig olvastam. Fantáziadús, izgalmas kalandozás egy mesevilágban, ahol a legkülönfélébb lényekkel találkozhat az olvasó. Rendkívüli élmény volt olvasni. A kaszabmanót nagyobbacska gyerekeknek ajánlom (8+), illetve olyan felnőtteknek, akik szeretik a meséket.

A kaszabmanó megvásárolható a Líra webshopban vagy a Bookline-on. 
Ha már olvastátok, akkor ne felejtsétek el értékelni a moly.hu oldalon

Kiadó: Napkút
Kiadás éve: Budapest, 2019
Oldalszám: 112
Illusztrálta: Buzási Viktória

Írta: Demencze Ilona