Romantikus,  Történelmi

Tapodi Brigitta: A hajtű

Tapodi Brigitta: A hajtű

Történelem, rejtély, romantika, festészet, Balaton. Ezekkel a szavakkal tökéletesen megalapozható Tapodi Brigitta: A hajtű című regénye. A szépirodalmi igényességgel elmesélt történetben a múlt és a jelen összefonódását követhetjük végig.

Fülszöveg:

Tapodi Brigitta író. Kép forrása: Tapodi Brigitta Facebook oldala

„Mire ​képes egy nő, hogy gyermeke legyen? Hol van az a határ, amit kiegyensúlyozott lelkiállapotában nem lépne át? Az élet örök körforgását szimbolizáló hajtű hosszú évtizedek óta a Stark nemzedék asszonyainak kontyát díszíti. A hajtű és az asszonyok útját áldás és megpróbáltatások sora kíséri.”

1944: A németek megszállják Magyarországot. Stark Nóra szülésznő, német katonákat köteles elszállásolni balatoni házukban. A férje Richárd, és gyermekkori barátja, Levente a fronton harcolnak. Az asszony ápolónőként dolgozik a kastélyból lett német hadikórházban. A náluk lakó német őrnagy és a háborús helyzet váratlan eseményeket indít útjára. A maga módján mindenki a túléléséért küzd a háború forgatagában.
2005: Stark Emma, a fiatal festőművész, festményeinek kiállítási megnyitójára utazik haza Keszthelyre. A kiállításon a nagymamája idős, restaurátor barátjával, a nyári borünnepen pedig régi szerelmével, Erikkel találkozik. A férfi megvásárolta a hajdanvolt balatonszentgyörgyi kastélyt, és most majorrá alakítja át. Emma és Erik találkozása elfeledettnek hitt érzelmeket hoz felszínre, és közben a múlt és a jelen sorsszálai összefonódnak egymással…”

Tapodi Brigitta nagyon ért hozzá, hogyan alapozza meg az igazi nyárias Balatoni hangulatot, és a Weimari környezetet. A lírai szépségű leírásoknak köszönhetően az olvasó azonnal a helyszínen érezheti magát. Legyen szó akár a természet lágy öléről, egy hangulatos kis parasztházról vagy egy kastélyról. Azt gondolom, nyugodtan mondhatom rá, hogy A hajtű egy tökéletes női regény, elsősorban a női olvasóközönség számára.

„A szeretet és a gyűlölet közötti mezsgye olykor nagyon keskeny. Csupán egy hajszálvékony vonal választja el őket. Mégis törekednünk kell arra, hogy a vonal ne halványuljon el vagy ne távolítson el egymástól.”

A szerző jól mozgatja a szálakat, végig képes fenntartani az olvasó érdeklődését az által, hogy ügyesen adagolja az információkat. Főszereplőnk Emma élete fenekestől felfordul, ahogy a múltban elkészített festmény eredetének nyomába ered. Mindeközben természetesen a szerelem sem kerüli el a lány szívét. A romantikus szál szépen épül fel, nincs elkapkodva vagy eltúlozva. A szereplők mélységébe még egy kicsit jobban bele lehetett volna menni, de ezt leszámítva nagyon élvezetes műről beszélhetünk.

A világháborús események izgalmasan fűszerezik a jelen kor történéseit. A regény nagyon jól visszaadja a háborús hangulatot és, hogy mekkora jelentősége van a tetteknek. Minden kihatással van mindenre. Különösen tetszik, hogy a regényben fontos szerepet kap a hazaszeretet. Jó érzéssel tölti el az embert, ha ilyen mértékű szeretettel beszél valaki a saját otthonáról. Figyelem, a nosztalgiafaktort elég erősen kimaxolja a sztori, természetesen szívet melengetően.

„Aki nemcsak magának alkot, annak igenis fontos, hogy befogadják a művét. Különben nincs kapcsolódás, csak az örök magány.”

A hajtű című történelmi romantikus regényt azoknak ajánlom, akik valami könnyed és szórakoztató irodalomra vágynak. Illetve ha szeretik, hogy egy regény szépirodalmi igényességgel van megírva. Tökéletes választás lehet az idősebb korosztály számára. A történet maga lassabb folyású, tehát inkább kuckózós, vagy ráérősen olvasós. Érdemes olyan időszakban elővenni, amikor a hangulatunk is nyugodtabb, és igazi lélekmelengető csemegére vágyunk.

Köszönöm szépen a könyvet és az élményt Tapodi Brigittának!

Tapodi Brigitta honlapját ITT találhatjátok. Kövessétek be őt a Facebookon és az Instán is.

A Hajtű megvásárolható a Libriben és a Booklineon is.

Ha már olvastad, ne felejtsd el értékelni a molyon sem.

Kiadó: Historycum,

Kiadás éve: 2019, Budapest

Oldal: 284