Romantikus

Szex, szerelem, Tinder

A Tinder, napjaink népszerű társkereső applikációja, mely „szexpartner kereső” néven robbant be a hétköznapokba. Persze tudjuk, hogy ezt bármelyik elődjére rá lehetett volna sütni. Az online térben való ismerkedés úgy ivódott be a mindennapjainkba, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, mintha már ősidők óta csinálnánk.

Tóth Anikó Dóra: Jobbra húzott történetek című riportkönyvének debütálására 2017.08.17-én került sor az Anker’t nevű szórakozóhelyen. A telt házas bemutató nagy sikert aratott, nekem pedig abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az Olvass hazait! bloggereként, én tehettem fel kérdéseimet az írónőnek.

Fülszöveg
„Szex, szerelem, Tinder.
Erről a hármasról szól ez a könyv. Semmi fikció, csakis megtörtént, igaz sztorik, valódi emberektől. A Jobbra húzott történetek olyan kalandokról és szerelmekről számol be, amelyek a Tinder nélkül talán sosem történtek volna meg. Halál gáz vagy épp mesébe illő randik, egyéjszakás kalandok, katasztrófával záruló próbálkozások, több éve tartó szerelmek, szexi részletek, nagy viharok, eljegyzés, házasság. Ezekkel mind-mind találkozhatsz a könyvben!
Akkor igazán izgalmasak a sztorik, ha azokat mindkét fél szemszögéből megismerheted. Épp ezért a ma is virágzó kapcsolatokat pontosan így mutatja be az író, hogy minél több titokról lebbenhessen le a fátyol.

Kipróbáltad már a Tindert? Akkor számodra kihagyhatatlan ez a könyv!
Még csak szemezel ezzel a randiappal? Ha belekezdesz a történetekbe, égető vágyat fogsz érezni, hogy azonnal letöltsd.”

Anikóval egy írástechnikával foglalkozó előadáson ismerkedtem meg, amikor felvázolta nekem, hogy riportkönyvet készít a Tinderről. Mondanom se kell, egyből felkeltette az érdeklődésem. Nagyon okos témaválasztás, hiszen aktuális, trendi és eddig fel nem tárt dologról van szó. Eltelt pár hónap és egyszer csak azt vettem észre, hogy már a borítót tervezi, a könyv pedig nyomdakész. Mint kiderült, nem kellett sokat keresgélnie a jó sztorikért.

A riportkönyv egy nagyon igényes, letisztult borítóval került ki a nyomdából magánkiadásként. A lapokon helyet kaptak halálosan kínos és egészen megható történetek is. A két végletet úgy mutatja be, hogy az olvasó teljes képet kaphasson pozitív és negatív tapasztalások útján. Nyelvezetét tekintve velejéig szókimondó, kőkeményen, leplezetlenül tálalja a valóságot.

„Elvégre erről szól a Tinder. Szinte ész nélkül húzod jobbra, aki tetszik, amolyan „majd csak lesz valami” alapon. Az vesse rám az első követ, aki nem hasonlóképp nyomja a dolgot. Ehhez az apphoz egyszerűen hozzá tartozik, hogy egyszerre több vasat tartunk a tűzben. Aztán amelyik bejön, annak örülünk, amelyik kihullik, annak meg ki is kellett. Nem rá vártunk.”

Az tűnt fel, hogy az esetek többségében az önbizalomhiány a legnagyobb mozgatórugója az online térben történő keresgélésnek. Érdekes lenne a későbbiekben egy tanulmány írni, hogy mennyiben javítanak, ha egyáltalán javítanak, vagy éppen rombolnak ezek a „vakrandik”. Elvégre a virtuális pötyögést egy idő után felváltja a személyes találkozó, ahol ugyancsak helyt kell állni.

Fiúk, lányok egyaránt mesélnek történeteket, így mindkét nem számára érdekes olvasmánnyá válik a könyv. És, ami még inkább egyedivé teszi, hogy az összejött párok szemszögét külön-külön is megismerhetjük. Jókat lehet mosolyogni azon, hogy egy-egy szituációra másképpen emlékeznek, illetve ugyanazon történetből mindkét fél mást talált fontosnak kiemelni.

Amikor az ember a kínos részeket olvassa, felötlenek közben olyan események, amelyek vele történtek meg. Biztos mindenkinek vannak cikis sztorijai, amiken utólag visszagondolva jót kacarászik, akkor viszont menekült volna a Föld felszínéről. Kicsit talán ez is viccesebbé teszi az egészet, hiszen bár egyedi elmeséléseket olvasunk, elég könnyen bele tudjuk magunkat képzelni a szituációkba.

„Nem az várt rám azon a szombat estén, mint amire számítottam. A macskaszőrös leggingset kinyúlt nyakú pólóval és egy ócska, koszos tornacipővel dobta fel, majd a már eleve csodás szettet még egy fura szagú és színű ballonkabáttal is megspékelte.”

Szinte az összes elbeszélésből az szűrődik le, hogy a legnagyobb igény a „normálisra’ van. Aki nem csak szexet akar, annak lassan már az is extra elvárásnak számít, hogy a másik fél normális legyen. Ez mindkét nem részéről így van. Lehet valaki bomba nő vagy félisten testű pasi, ha buta vagy sekélyes az illető, nem fog kelleni senkinek komoly kapcsolatra.

Félresikerült találkozások, egyéjszakás légyottok ide vagy oda, szép számmal találni olyan kapcsolatokat, amelyek meseszerű boldogsággal végződtek, egy sikeres jobbra húzást követően. Nem egy esetben már házasságok is kötődtek (élő példa az írónő és férje) a Tindernek köszönhetően. Nem tartom kizártnak, hogy „Tinder babák” is születtek az applikáció piacra kerülése óta.

„Sorra folytatódtak a randik. Igazából meg sem kellett beszélnünk, hogy mostantól egy pár vagyunk, szavak nélkül is éreztük. Szinte mindennap találkoztunk, jól éreztük magunkat együtt, így magától értetődő volt, hogy ami köztünk van, az kapcsolat. Az elején még hetente hazajártam, de többnyire nála töltöttem a nappalokat és éjszakákat; persze amikor épp nem dolgoztam. Lassacskán az összes cuccom – ami a mindennapokhoz kellett – áttelepült hozzá. Emlékszem, amikor bepakoltam a bugyijaimat a szekrényébe, lefényképezte, rajzolt köré egy szívecskét, majd átküldte azzal az üzenettel, hogy milyen jólesik neki ez az egész.”

Mindent egybevetve, Tóth Anikó egy olyan riportkönyvvel rukkolt elő, amilyet eddig nem olvashattunk. Kitalált történetek helyett, kőkemény igaz eseteket tálal kendőzetlenül. Ha olvasod, rájössz, hogy sosem tudhatod kit sodor eléd az alkalmazás. Ha azt  kérdeznéd van-e benne botránygyanús eset? Hát… 🙂 Olvasd el!

Ajánlom minden Tinderezőnek és nem Tinderezőnek. Szórakoztat, kikapcsol, megnevettet, megbotránkoztat, megríkat!

Tóth Anikó Dóra Facebook oldalát itt találjátok

A könyvet megvásárolhatjátok az írónő saját weboldalán.
Ha már olvastátok, ne feledjétek el értékelni a molyon sem.

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2017, Budapest
Terjedelem: 248 oldal

Írta: Demencze Ilona