Mese

Rebimesék: Bosszantöpp és más furcsaságok

Nádasi -Ozsvár Andrea igazán érti a gyermekek világát. A Rebimesék olvasása közben nekem is sikerült visszacseppennem kislánykori emlékeimbe, ami igazán szívmelengető élmény volt. Apropó, kedves írónő, akarok egy szárnyas boroszlánt!

Fülszöveg

„Rebeka egy tökéletesen átlagos kislány, aki bátor és kíváncsi természete miatt hajlamos mindenféle zűrbe keveredni.
Ezekben a mesékben az ő kalandjait követhetjük nyomon, egy varázslattal átitatott világban. A kötekedős Bosszantöpptől (akinek feltett szándéka bajba sodorni Rebit), a jószívű Csíkoshátú Bőröndös Sompolykáig (aki viszont segít Rebinek visszanyerni a számítógép elé kövült apukájának figyelmét) egy mágikus világmindenség kel életre minden történetben, titokzatossággal és képzelettel színezve az egyébként hétköznapi élethelyzeteket.
A Rebimesék kedvesen eredeti és szórakoztató történetek gyűjteménye, melyeket nemcsak a gyermekek, de a szülők is élvezni fognak esti meseolvasáskor – de legyetek óvatosak, mert ha legközelebb valami különös történik az otthonotokban, ti is hajlamosak lesztek benézni a sötét sarkokba, nem lakik-e ott valaki….”

A Rebimesék félősöknek és bátraknak első kötete több történetből áll össze, így akár több estére lebontva is élvezhetjük. A főszereplőnk Rebi (Rebeka), egy nagyon szerethető karakter. Igazi belevaló kislány, akiben megvan a gyermeki dac, ugyanakkor nagyon leleményes. Az írónő nem idealizált gyermek karaktert akart alkotni, hanem egy hús-vér kislányt, aki bármelyikünk szomszédjában megfordulhat. Kicsit rendetlen, kicsit csenevész, de tanulékony és érdeklődő. Főleg Alexandra rajzai nagyon kedvessé és látványossá varázsolják a könyvet. A kedvencem, ahogy Bosszatöppöt megalkotta, igazi kis gengszter feje van. Imádom!

Kifejezetten szeretem azokat a meséket ahol van tanulság is a szórakoztatási szándék mellett. Az írónő olyan hétköznapi témákból faragott kalandos történeteket, mint például a rendrakás kérdése, az elveszett fél pár zoknik rejtélye és a szülői gondviselés. Rebinek nem csupán Bosszantöpp gonoszkodásaival kell megküzdenie, hanem édesapja figyelmét is el kell szakítania a számítógép bűvköréből. A kislány dolgát mindenféle fura lények segítik, vagy épp akadályozzák, amik igazán szórakoztatóvá varázsolják a történeteket.
Nagyon tetszett a könyvben még az is, hogy akár gyerek, akár felnőtt olvassa, mindenképpen motiválóan hat. Emlékeztet minket arra, hogy mennyire megéri kitartónak lennünk, és hogy a dolgok halasztgatása nem célravezető, hiszen csak felesleges terhet rak ránk, és a végén úgyis meg kell csinálnunk. Ha lesz gyerekem, örömmel fogom neki lapozgatni ezt a könyvet, addig is keresztlányom kapja meg, aki már most imádja nézegetni a képeket benne.

Ajánlom minden felnőttnek és gyermeknek, mert ez egy igazán szuper mesekönyv! Köszönöm Andinak, hogy olvashattam!

FIGYELEM! A Rebimesék félősöknek és bátraknak új kadásban is megjelent Varázslények címmel a Katica-Könyvműhely gondozásában is 2019-ben. Nemcsak kiadót, hanem új illusztrációt is kapott a mesekönyv.

Az írónő weboldala itt található!
Kövessétek Andit a Facebookon is, Noamese név alatt!
Az új kiadás megrendelhető a Librinél

Első kiadás: Magánkiadás
Kiadás éve: Budapest, 2016
Illusztrálta: Főgel Alexandra
Oldalszám: 60 oldal

Új kiadás: Katica-Könyvműhely
Kiadás éve: Budapest, 2019
Illusztrálta: Hajdú Zsófi
Oldalszám: 64 oldal

Írta: Demencze Ilona