Mese

Amikor a modern kori Maugli- sztori megelevenedik

Acsai Roland- A betondzsungel könyve

Acsai Rolandról már olvashattatok a blogon korábban, egy szuper mesekönyvvel kapcsolatban. Most szintén egy nagyon aranyos történetet hozok nektek melynek címe A betondzsungel könyve. Egy igazi modern kori Maugli- sztori, ami tökéletesen beleillik Budapest csodás részeibe.

Fülszöveg

„Egy nagyvárosi Maugli-történetet tartasz a kezedben.
Az elárvult Felhőt és Holdat egy Budapestre erősen hasonlító város állatkertjének farkasgondozója veszi magához – aki maga is félig farkas –, és titokban felneveli őket. Az ikrek megtanulják az állatok nyelvét, és amikor nagyobbak lesznek, kimerészkednek a városba. Felhő szerelmes lesz egy fiúba, akit egy gonosz gyárigazgató elrabol. Felhőre, Holdra és társaira vár a feladat, hogy megtalálják és kiszabadítsák. Az izgalmas kalandban szerencsére segítségükre vannak az állatkert lakói is.
Ha nem tudod, milyen egy zsiráf hátán, éjszaka vágtatni egy kivilágított sugárúton, akkor olvasd el a könyvet, és megtudod! Tarts velük a fergeteges kalandokban egy „állati jó” könyv lapjain!”

A betondzsungel könyve elején kapunk egy Hagrid szerű figurát, aki Gólem névre hallgat, és inkább farkas tulajdonságokkal rendelkezik, mint emberivel. Ő az állatkerti gondozó, egész életében állatok közt élt. Egy folyóparti sétája alkalmával egy testvérpárra lel, akiket Romulus és Remus módra a farkasokkal neveltet fel. A fiú neve Hold, a lányé Felhő lett. Az ő kalandos felcseperedésüket kísérhetjük végig, ami koránt sem eseménytelen. Kezdetben kettejük közül Felhő a bátrabb és erősebb, majd az évek múlásával Hold is egyre elevenebb és határozottabb lesz. Az állatkert szinte összes lakóját megismerhetjük, akiknek külön- külön érdekes személyiséget teremtett az író. Elmaradhatatlan elemei a mesének a galibát okozó majmok, a bölcs elefánt és a bosszúszomjas tigris. Acsai Roland állatszeretete áthatja az egész könyvet, és nem csupán vidám perceket szerez az olvasónak, hanem az elmúlás elkerülhetetlen folyamatát is szépen bemutatja. Valljuk be, kevés könyvben találkozhatnak a gyerekek egy szeretett állat elvesztésének szomorú élményével.

A betondzsungel könyve felétől megjelenik egy romantikus szál, mely az első kiskamasz szerelemet eleveníti meg, Aranyos, elpirulós, pont amilyennek lennie kell. A történet azonban nem erre éleződik ki, hanem becsatlakozik egy krimis szál, amikor is Felhő barátját Armandot elrabolják. Az ikrek két felnőtt és számos állatka segítségével nagy nyomozásba kezd, majd zsiráfháton elindítanak egy mentőexpedíciót. És hogy mi áll az emberrablás hátterében? Olvassátok el magatok!

Vigovszky Rita csodálatos rajzai igazán különlegessé teszik A betondzsungel könyvét. Stílusa kiválóan illik a történethez, akár csak nézegetni is jól esik, így a kisebb gyermekek is kedvüket lelhetik benne. A történet maga nagyon aranyos, a szereplők szerethetőek és viccesek. A szöveg gördülékeny, könnyen olvasható, a fogalmazásmód még mindig Acsai Rolis. Ajánlom a 6-8 éves korosztálynak.

Köszönöm a recenziós példányt a Holnap Kiadónak és Acsai Rolandnak!

Acsai Rolandot követhetitek a Facebookon. A moly.hu-n pedig ITT tudjátok értékelni az olvasás után.

A könyvet beszerezhetitek ITT.

Kiadó: Holnap Kiadó
Kiadás éve: Budapest, 2017
Illusztráció: Vigovszky Rita
Oldalszám: 186 oldal

Írta: Demencze Ilona
olvasshazait.hu

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük