Mese

Szlávik Nelli: Pötyi maci és Emilio

Szlávik Nelli meseíró, a 3-6 éves korosztály számára írta meg Pötyi maci és Emilio barátságának történetét. A könyvecske nem csak küllemében, de tartalmát tekintve is imádni való olvasmány.

Fülszöveg

„Pötyi, a türkizkék pöttyös kismackó és Emilio, a hétpettyes katicabogár barátságát talán sokan lehetetlennek tartjátok. Ebből a könyvből megismerhetitek találkozásuk történetét, majd egy igazán tanulságos utazást, a varázslatos erdőn keresztül. 3 – 6 éves korosztálynak ajánlva.”

Először a küllemről és az illusztrációkról említenék néhány szót. Nagyon jó döntés volt, hogy a mesekönyv ekkora méretben és kemény kötéssel jelent meg, hiszen kényelmesebbé teszi a felolvasás a szülőknek. Tetszik, hogy a lapok alapszíne nem fehér, hanem egy egészen világos, púderes türkiz árnyalat. Varga Zsolt Ambrus illusztrációi folyamatosan színesítik a teleírt oldalakat. A képek nagyon aranyosak, igazán szerethetőek, bár talán kissé talán sötétre sikerültek. Ez lehet akár a nyomdai beállítás miatt, így nem róható fel hibának.

A mesekönyv két kis történetet dolgoz fel, melyek egytől egyig fontosan egy ovis gyerek és szülei életében. A találkozás című rész Pötyi maci és Emilio megismerkedésének történetét mutatja be. Minden azzal kezdődik, hogy a kismackó, kockás anyukájával és csíkos apukájával piknikezni indul az erdőbe. Mindeközben mindenféle színes leveleket, terméseket és köveket gyűjtenek, tehát minden olyasmit,amit egy óvodás korú gyerek is összeszedne egy kirándulás során. Amikor letelepednek egy tisztáson falatozni, Pötyi elindul gesztenyét gyűjteni. Majd váratlanul egy kétségbeesett hang üti meg a fülét.

Itt vagyok! Itt vagyok! Nézz előre, te pöttyös mackó! Igen, te! Akinek még a füle is pöttyös!”

Pötyi ekkor szembesül vele, hogy a szülei segítsége nélkül kell megoldania egy problémát. Sikeresen kiszabadítja a hétpettyes katicát a fenyőgyantából, ezzel barátságuk örökre megpecsételődik. Emilioval együtt tér vissza szüleihez, akik vacsorára is vendégül látják a kis katicát.

A pöttyös mackó és pettyes katica kalandjai itt még nem érnek véget. A varázslatos erdő című részben jobban előtérbe kerül a szülői bizalom és az elengedés témaköre. Az előző részben Pötyi teret kapott a bóklászásra, ám ekkor még szülei elérhető közelségben maradtak. Itt viszont a megalapozott bizalom és Pötyi önállóságának első lépésit követhetjük nyomon.

„Történt egy napon, hogy Pötyi levelet kapott a nagymamájától, Levendulás mackótól, amiben arra kérte őt, hogy látogassa meg, ha lesz egy kis ideje, és ha van kedve, segítsen eltenni a málnadzsemet télire.”

A kismackó nem kevés izgalommal a szívében, Emilio társaságában vág neki az erőn keresztül vezető útnak.  Sétájuk során a gyerekek különféle növényekkel ismerkedhetnek meg, melyeket a katicabogár mutat be. Mindeközben a történet a tetőpontjára hág, a két pettyes lassan halad, így rájuk sötétedik mielőtt elérnék a nagyi házát. Pötyiből előtör a gyermeki félelem, ám Emilio leleményességének és természetismeretének köszönhetően gyorsan kijutnak az erdőből. Nem is akárhogyan.

A Pötyi maci és Emilio egy kedves kis mesekönyv a barátságról, segítőkészségről, az első nagy lépésekről, bizalomról és a természetről. Szlávik Nelli szép, kerek mondatokkal fogalmaz, egyáltalán nem butítja le a nyelvezetet. Az aranyos képek minden oldalhajtáskor újra és újra megörvendeztetik az olvasót. Ajánlom minden anyukának és ovis kisgyereknek, attól függetlenül, hogy kisfiúk vagy kislányok. Ebben a könyvecskében mindenki megtalálja önmagát.

Köszönöm a könyvet Szlávik Nellinek!

A Pötyi maci és Emilio-t Szlávik Nelli honlapjáról tudjátok megrendelni. Kövessétek őt Facebookon is, illetve ha olvastátok a könyvet, értékeljétek a moly.hu oldalon is!

Képek forrása: Szlávik Nelli Facebook oldala

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 32
Illusztrálta: Varga Zsolt Ambrus

Írta: Demencze Ilona

Csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz és az Olvass hazait! Facebook csoportomhoz!
Ha még nem tettétek, akkor kövessetek be Instagramon is! A Molyon itt találhattok meg.