Fantasy/ Sci-fi

Bogár Erika- Tullia meséi, Őrző

Bogár Erika Örző című regénye lebilincselő történet. Szó szerint majdnem belefagytam a kádba, mert nem bírtam letenni még fürdés közben sem.

Fülszöveg

„A ​nomád, vándorló élet után hét szövetséges törzs telepedett le Tullia kies vidékén. A régi világ rettenthetetlen harcosai, az őrzők céltalanul kallódnak, a senkiföldjén élnek. A törzsfőknek már nincs szükségük rájuk. Legjobb lenne, ha eltűnnének a föld színéről. Ám közeleg az idő, amikor az őrzők tudása, ősi harcmodora újra értékessé válik, mert a Krón teremtette torkaldémon ereje egy ember testébe szállt át. Miközben a könnyű élet és a gazdagság reményében egyre többen választják Krónt, a sötét Istent, addig Mia Istennő hívei rettegésben élnek. Alder törzsfő kezelhetetlen kamaszfiát, Triart az őrzőkhöz küldi tanulni. A fiú megtanul élni a természetben, gondoskodni magáról és másokról. Amikor visszatér a családjához, hogy átvegye apja helyét a törzs élén, kiderül, hogy más értékeket tart szem előtt, mint a Szövetség többi vezetője. Ő a legfiatalabb a törzsfők között, és az egyetlen, aki kellő tapasztalat birtokában képes irányítani az ország védelmét a Krón követői ellen vívott harcban. Mert Triar őrző… Az Őrző a Tullia meséi sorozat első darabja, a fantasy történeteknek az azonos háttérvilág ad alapot.”

Az írónő hosszú évek kemény munkájával alkotta meg ezt a világot, melyben felfedezhetjük az ősi magyar legendáink egy részét is. Nagyon tetszik, hogy az események igen gördülékenyek, szinte minden oldalon történik valami izgalmas. Komolyan, nincs benne olyan rész, aminek ne lenne jelentősége a későbbiekben. A kedvenc karaktereim Triar  és Hutar. Előbbi, tomboló lelkének tüzével, testi erejének tekintélyével és szilárd jellemével vett le a lábamról. Utóbbi pedig egy végtelenül szerethető, talpig becsületes, tisztességes, igaz barát.

Erre a borítóra akkor is felfigyelnék, ha a könyvesboltok polcain látnám meg sok másik között. A főszereplőt Triart ábrázolja, már meglett férfiként. Egyszerűen imádom.

Amit megemlítenék építő jelleggel, hogy kicsivel több lehetett volna a külső jegyek leírása a különleges állatoknál, hogy jobban el lehessen őket képzelni. (Hozzáteszem, mindezt a szerző az írói oldalán kompenzálta kiegészítő részletekkel és képekkel.) A másik ilyen teremtmény a démon volt, mint fő fenyegetés szerettem volna több részletet megtudni róla. A harci jelenetek kidolgozottsága is lehetne egy kicsivel bővebb, szerintem elbírták volna azok az oldalszámok a picike bővítést.

Karaktereket tekintve amiket még nagyon szerettem: Nindra karakterfejlődése szépen végig volt vezetve, Roloval pedig elérte a teljes megdöbbenést.
Minden túlzás nélkül írhatom, hogy imádtam olvasni minden egyes sorát! Egy lenyűgöző világba engedett betekintést, aminek már alig várom a folytatását.

Mielőtt belekezdetek az olvasásba, hozzáteszem, hogy az írónő egy sintér! 😀 Nem retten el tőle, hogy bárhol, bármelyik szereplőt váratlanul kinyírja, ez pedig még jobban borzolta a kedélyeimet. Egyetlen haláleset sem volt indokolatlan, nagyon tetszett, ahogyan mindezek beépültek Triar személyiségének alakulásába.
Miután letettem a könyvet totális katarzis érzésem volt, Bogár Erika elérte nálam azt a hatást, hogy napokig csak az ő sztorijával feküdtem és keltem.

Kedves fantasy rajongók, ne féljetek magyaroktól olvasni, hiszen itt egy kiváló példa arra, hogy igényes, jól kidolgozott fantasyt hazánkban is képesek alkotni!
Türelmetlenül várom, hogy jöjjön a folytatás!

Ne feledjétek követni és lájkolni!

A könyv Facebook oldalát itt találjátok.

Bogár Erika Facebook oldala és blogja.

Kiadó: Publio
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 252

Írta: Demencze Ilona